Vadstenas museidagar 2018

Kartan syns bäst i helskärmsläge.Vadstenas museidagar 2018


Vadstenas museidagar 2018

1. Kameramuseet

Kameramuseet med skiftande bildutställningar drivs av Pressfotografernas klubb i samarbete med Slottsgården. Här finns cirka 500 kameror i montrarna, allt från glasplåtarnas tid till digitalåldern. Dessutom många minnesbilder från åren som gått. Öppet 9-16.
www.slottsgarden.se


2. Leksaksmuseet

Leksaksmuseet på Slottsgården är en sann nostalgitripp. Här finns dockor, bilar och mycket annat från mormor och morfars tid. Skratta och minns leksaker från alla decennier på 1900-talet. För både stora och små. Öppet 9-16.
www.slottsgarden.se


3. Wadstena-Fogelsta Järnväg

”WFJ visar järnvägen under 144 år - 1874-2018”
Wadstena-Fogelsta Järnväg (WFJ) är Sveriges äldsta bevarade smalspåriga järnväg. Under Vadstena museidag erbjuds guidningar på stationsområdet, visning av järnvägens nyinvigda smedja samt visning av lok och vagnar. Vi kommer även att erbjuda hyttåkning regelbundet under dagen. För skolbesök under fredagen vänligen kontakta, info@wfj.se eller 0706-243730.
www.wfj.se


4. Sancta Birgitta Klostermuseum

Ett kungligt palats som blev kloster. Möt nunnor, korsriddare och pilgrimer och se unika textilier. Både vuxna och barn bjuds även in att klä ut sig till nunna eller riddare.
Fredag den 28 september är det öppet mellan 10:00 - 16:00, och är bokningsbart för guidning av skolklasser. På lördag den 29 september är det guidning kl. 13:00.
wwww.klostermuseum.se


5. Mårten Skinnares hus och Hospitalsmuseet

År 1757 står stora dårhuset klart, med plats för 12 ”usla, svagsinte och rasande”, det som idag är hospitalsmuseet. Där berättas historian om de mentalsjukas behandling från 1500-talet till 1900-talet och vår tid. I museet finns exempel på utrustning som har använts och berättelser om intagna och arbetande på hospitalet genom tiderna.

Mårten Skinnares hus är namngivet efter den förmögna handelsmannen som inrättade ett hospital på tomten 1521. Huset är ett senmedeltida bostadshus med flera intressanta detaljer bevarade, däribland huset privet (toalett) och lämningar efter religiösa målningar på husets andra våning.

Guidning 29 september kl 13.00, i övrigt stängt. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.
www.ostergotlandslansmuseum.se - www.vadstenaslott.com/hospitalsmuseet


6. Skomakarstugorna

Stugorna låg ursprungligen på Backegatans södra sida och på 1820-talet fanns en enklare krog i en av stugorna. 1910 blev skomakaren Karl Pontus Pettersson ägare till bägge stugorna. 1957 flyttades stugorna till sin nuvarande plats.
Kontakt: Skomakarstugorna visas efter överenskommelse med Per Olai, 0143-131 63.


7. Skulpturmuseet Gottfrid Larssongården

Den vackra gamla Möllergården är en östgötsk motsvarighet till Millesgården på Lidingö. Den visar skulpturer av östgötafödde Gottfrid Larssons (1875-1947) i olika stadier av fullbordan, inte minst hans största skulptur Järndragarna. För bokning av visning: Göran Söderström 073-247 78 11.


8. Vadstena Spetsmuseum

Knypplingen i Vadstena är känd sedan 1600-talet. Museet visar mönster, spetsar och teknik. På våra utställningar kan man se den gamla knyppeltraditionen fram till dagens mera fria knyppling.

Under museidagarna visas två utställningar: Korsning Vridning Nål och Knyppelkonstens Mål.
www.spetsmuseet.se


9. Vadstena Slott

Välkommen till ett av nordens bäst bevarade renässansslott! Slottet började byggas som en försvarsborg 1545 av Gustav Vasa men blev senare utbyggt till ett magnifikt renässanspalats av Gustavs son Johan III. Under 16- och 1700-talet beboddes slottet av änkedrottningen Hedvig Eleonora innan hon avled 1715 och byggnaden slutade användas som bostad.
På slottet finns idag både mörka kanongångar, kungliga sängkamrar, vidsträckta salar och den storslagna slottskyrkan.
Öppettider: Fredag 28 september kl 10-16, lördag 29 september kl 10-16. Bokning av skolklasser: Tom Andersson 0143-62 16 00. www.vadstenaslott.com


10. Vadstena Stadsmuseum

Stadsmuseet skildrar Vadstena från 1400-talet och framåt med fokus på stadsbornas historia och det vardagsliv som levts här. Vadstena Stadsmuseum är sedan 1949 inrymt i en medeltida byggnad strax intill Rådhuset.
För bokning av skolklasser på fredagen: kyndel@hotmail.se.
www.facebook.com/vadstenastadsmuseum
www.vadstenastadsmuseum.se


11. Radioapparatmuseum

David Canters radioapparatmuseum på Huvudstadsgatan 12 med folkkära apparater från olika tider, en unik och spännande samling där man kan få många kära återseenden. Detta museum är sällan öppet så passa på att besöka en riktig klenod.
Öppet på lördag den 29 september mellan 10:00 – 16:00.


12. Skateboardsmuseum

Ett av Vadstenas mest udda museum finner du i Borghamn - Lasse Söderbergs skateboardmuseum. Museet ligger i Borghamn och bjuder på brädor, hjul, skor, hjälmar, knäskydd, spel och affischer i en salig blandning. Under museidagarna visas filmen "Hooked for life", en dokumentär om svensk skateboardhistoria. Filmen är gjord av Staffan Hildebrand.
www.medialoppis.se


13. Borghamns fiskemuseum

Fiskemuseet speglar med bilder och redskap fisket i Borghamn under hela 1900-talet. Fram till mitten av 1960 fanns 18 aktiva fiskare och fisket var av stor betydelse på orten.
www.fiskemuseum.se


14. Stenmuseum, Örberga

I tiondeboden (sockenmagasinet) vid Örberga kyrka finns ett litet stenmuseum med en kopia av ett tidigkristet gravmonument (Eskilstunakista). Museet är obemannat, men öppet för allmänheten under Vadstena museidag.


15. naturum Tåkern

Strax utanför kommungränsen ligger Naturum som också deltar under Vadstena museidagar. Naturum Tåkern är ett besökscenter som visar fågelsjön Tåkerns unika natur och kultur. Här finns utställning, film, souvenirbutik och kunniga guider. Under Vadstena museidag har Naturum öppet kl. 10:00 - 17:00 med rullande visningar av den ordinarie utställningen och gästutställningen Träd, om trädens vård och värden.
www.naturumtakern.se


16. Hovanäset, Hembygdsmuseum i Östgöta-Dal

Museet innehåller ett varierat och stort antal bruksföremål, en 1920-tals och 1950-tals lägenhet och information om stenindustrin i Borghamn. Östgöta-Dals Hembygdsförening visar denna dag samlingarna.
www.hembygd.se/ostgota-dal

Vadstenas museidagar 2018