Örtagårdens Vänner
Datum Tid Evenemang
Onsdag 4/10 Kl. 18.30-20.00
Örtagårdens Vänner: Äppeltemakväll
Äppeltemakväll med Örtagårdens vänner
Det blir ett kort föredrag om äpplets historia och om klonarkivet i Vadstena av Lennart Wallstedt. Pomolog Anette Isacsson kommer visa en äppelutställning med olika sorter som hon har med sig från Vikbolandet. Ni har också möjlighet att ta med äpplen för att få dem sortbestämda av Anette, missa inte den chansen! Vi kommer dessutom bjuda på äppelkaka.
Entré: Fri entré. Stöd gärna Örtagårdens vänner genom medlemskap.
Plats: Församlingshemmet, Vadstena
Arrangör: Örtagårdens vänner


Förening Gamla Vadstena

Förening Gamla Vadstena: Filmnostalgi
Datum         Tid Evenemang
Torsdag 12/10
Torsdag 19/10
Kl. 15.00
Kl. 18.00
Förening Gamla Vadstena - Filmvisning - Höst 2023
Filmnostalgi
Visning av gamla och nya Vadstenafilmer.
Pris: 60 kr
Plats: Godtemplargården, Stockmakaregatan 8
Arrangör: Föreningen Gamla VadstenaVadstena Föreläsningsförening

Vadstena Föreläsningsförening
Datum Tid Evenemang
Tisdag 26/9 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Annika Sandén
Bödlar i svenskt 1600-tal
Annika Sandén, historiker och författare
”Önskar han bliva mästerman?”

Bödlar var anställda att verkställa dödsstraff och kroppsbestraffningar som hade utdömts i domstolar runt om i riket. På bödelns lott låg även andra uppgifter, som att tömma latriner, kastrera hästar och dra hudar. Sådant önskade ingen hederlig människa befatta sig med. Av dessa skäl var bödeln förskjuten och människor fruktade honom av rädsla för att själva ”smittas” av hans skam. Vem kom då på fråga för tjänsten som bödel? Vilka var bödelns arbetsvillkor och umgängesformer? Vad försiggick i bödelsstugan? Vilka var hans kumpaner, och vem var den kvinna som blev hans fru? I denna föreläsning kliver bödeln för en stund ut ur historiens skugga.

Annika Sandén är historiker och författare med stort intresse för det svenska 1600-talet. Hennes forskningsfrågor bottnar i ett intresse för människans villkor, som hur det kan ha varit att växa upp i en liten socken under stormaktstiden, att föda barn, driva ärenden på tinget, köpa och sälja varor, att ta en öl vid marknadsplatsen. Snart kommer hon till Vadstena och berättar om bödlar i svenskt 1600-tal.

Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskolan
Tisdag 3/10 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Mårten Falk
Omställning till bättre liv och hälsa
Mårten Falk, musiker och klassisk gitarrist
Om omställningen som kan göra att både människa och planet mår bättre

Mårten Falk berättar om sin omställningsresa och hur den lett till bättre hälsa, meningsfullare liv, och hur han blev opåverkad av stigande priser på mat, drivmedel och el. Han kommer även att berätta om sin vision om hur ett enklare, mer jordnära liv kan rädda världen från både klimatkollaps, krig, svält och orättvisor samtidigt som det botar välfärdssjukdomar och stress och ger människor en större och djupare mening med livet.

Mårten Falk är uppväxt i Vadstena. Han är klassisk gitarrist och har turnerat i fyra världsdelar och släppt ett femtontal skivor. Under torkan och bränderna sommaren 2018 drabbades han, av insikten om klimatkatastrofens konsekvenser och brådskan att göra något åt dem. Han bestämde sig för att lägga om sitt liv för att leva så klimatvänligt som möjligt. Han engagerade sig i klimatrörelsen och har bland annat varit talesperson för Klimataktion.

Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskolan
Tisdag 10/10 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Kajsa Rydberg
Terapi för hjälp till självläkning
Kajsa Rydberg, diplomerad kraniosakral terapeut
”Många har svårt att förstå hur den lätta behandlingen kan ge så stora resultat innan de själva testat”

Kraniosakral terapi, även ibland kallad Kraniell osteopati, är stort i USA och delar av Europa och har funnits sedan tidigt 1900-tal. I Sverige är denna behandlingsform på frammarsch både på människor och djur. Kraniosakral terapi härstammar från Osteopatin och är en väldigt mjuk och skonsam behandlingsform med syftet att hjälpa kroppens förmåga till självläkning. Spänningar och blockeringar i bindväv, muskler och ligament släpper och det leder till att ben, leder och organ kan återgå till normalt och optimalt läge. Den lätta beröringen som används under behandlingen skapar ofta en känsla av djup avslappning. Det som skiljer kraniosakral terapi från många andra typer av behandlingar är just att terapeuten inte manipulerar utan hjälper kroppen på dess egna villkor, genom att var lyhörd på hur din kropp behöver komma till läkning. Under föreläsningen kommer ni få en inblick i denna behandlingsform som även påverkar nervsystemet och kroppens stressystem. Behandlingen passar väldigt bra på djur då den är mild och icke-tvingande.

Kajsa Rydberg är diplomerad kraniosakral terapeut och utbildad på Tranbergs, Karolinska Institutet och Apelgården i att behandla både människor och hundar.

Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskolan
Tisdag 17/10 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Rickard Damm
Konstgjutning i metall
Rickard Damm, VD Vadstena konstgjuteri
”Konsten att göra konsten”

Vadstena konstgjuteri producerar inte bara konst och skulptur i dess fysiska form. För dem handlar det om att se varje konstnärs unika behov i gestaltningen och förvandla utmaningar till möjligheter. Genom deras breda erfarenhet bidrar dem med nya idéer och ny kunskap kring materialval och tekniker. Vi får följa med bakom kulisserna där man gjuter i tekniker som:

Richard Damm är kreativ ledare, VD och grundare av Vadstena konstgjuteri. Han har en Master of Fine Arts i metallkonst och offentlig gestaltning, samt har en gedigen bakgrund inom konst, skulptur, gjuteriteknik, smide, svets, finsnickeri, med mera.

Plats: Obs! Vadstena konstgjuteri, Blomvallagatan 1
Tisdag 24/10 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Ingemar Lind
Mitt stora äventyr
Ingemar Lind, Naturfotograf
”Äventyret blev till det mest osannolika jag varit med om under ett långt händelserikt naturfilmarliv.”

Mitt stora äventyr började i hemmamarkerna tillsammans med vildmarksfågeln, tranan. Att det med tiden skulle bli det största av alla mina äventyr visste jag inte då, men eftersom tranan alltid legat i topp vad gäller vildmarksupplevelser kom det ändock inte att bli helt överraskande. Välkommen att höra om naturfilmaren Ingemar Linds största äventyr!

Ingemar Lind är naturfilmaren som kommer naturen in på livet. Tre ledstjärnor har varit hans motto under alla filmprojekt, nämligen Hänsyn, Respekt och Ödmjukhet och dessa har gjort att han kommit både djur och fåglar, ja även människor mycket nära. Tack vare en stor portion tålamod, artkunskap, och tur, inte minst det sistnämnda, gjordes filmen Mitt stora äventyr möjlig. Det blev inte bara mitt stora äventyr, det blev mitt största äventyr. Jag fick vara med om det omöjliga!

Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskolan
Tisdag 7/11 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Ann-Sofie Johansson
Språk, dialekt och lokala uttryck
Ann-Sofie Johansson, Lärare Boxholm
”Vad är på tapeten när det väl kommer till kritan?”

Varför säger vi till exempel ”när det kommer till kritan, ”vad är på tapeten”, ”att lägga rabarber på” eller ”att vara på kanelen”? Uttrycken kallas idiomatiska, och Ann-Sofie berättar om uttryckens bakgrund på ett mycket lättsamt sätt. Det blir en föreläsningskväll om språk, dialektala skillnader och lokala uttryck där vi får anledning att fundera över vad vi egentligen sagt.

Ann-Sofie Johansson kommer från Boxholm men har rötter i Björsäter på sin pappas sida. Ända sedan hon studerade språkhistoria i Göteborg på 1980-talet har hon haft ett stort intresse av vårt språk, och ibland föreläser hon i ämnet. Det kan handla om våra olika dialekter, vårt språks ursprung, och om varför vi ibland använder uttryck som ju idag kan tyckas mycket märkliga.

Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskolan
Tisdag 14/11 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Mattias Fransson
Från levande ljus till LED
Mattias Fransson, Belysningskonsult
”Den som känner till ljusets egenskaper kan också använda dess möjligheter”

Genom historien har vi gjort olika tekniska steg hur vi skapar ljus. Från öppen eld till dagens LED-ljuskällor. Vi gör en liten teknisk resa från renässansens teaterscener till dagens artificiella ljus.

Mattias Fransson har under många år jobbat med belysningsteknik med fokus på belysning för museer, gallerier och utställningar. Sedan 2017 äger han och driver Linköpingsföretaget LjusTeknik.

Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskolan
Tisdag 21/11 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Patrik Hagman
Var eviga frågor också eviga på medeltiden?
Patrik Hagman, docent i politisk teologi samt författare
”Vilka existentiella frågor delar vi med 1300-talsmänniskorna?”

Är människan alltid människa, eller ett barn av sin tid? Heliga Birgittas texter ger en unik inblick inte bara i medeltidsmänniskans vardag, utan också hennes känsla för livet. Vilka existentiella frågor delar vi med 1300-talsmänniskorna, och vilka hänger ihop med den specifika tid vi lever i? Vad var egentligen drivkraften i Birgittas märkliga liv?

Patrik Hagman är docent i politisk teologi och författare. Han har bland annat forskat kring asketismbegreppet i den kristna traditionen och undersökt dess politiska betydelse i olika perioder. Tillsammans med Joel Halldorf gör han den månatliga bok- och teologipodden Läsarpodden. Hagman kommer ursprungligen från Österbotten i Finland men är sedan 2021 bosatt i Vadstena.

Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskolan

Entré: 100 kr, ungdomar och studerande gratis
Entréavgift betalas gärna med swish eller kontant. Tag med jämna pengar. Swishnr: 123 629 25 77.
Plats: Arken, Vadstena Folkhögskolan om ingen annan.
Arrangör: Vadstena Föreläsningsförening med flera.
Senioruniversitetet Motala/Vadstena

Senioruniversitet Motala/Vadstena

Höstens tema i Vadstena: En enkel Vadstena – en central del i vår historia

”En enkel Vadstena” – ett från början nedsättande uttryck men som idag kan stå som rubrik över Vadstenas osedvanligt långa och komplexa historia som säte för en rad vårdinstitutioner. Under klostertiden fanns en begränsad sjukvård för klostrets egna invånare. Senare kom klostrets övergivna hus att användas som krigsmanshus och som hospital. I början av 1800-talet skapades ett av landets större sinnessjukhus som avvecklades på 1980-talet och senare efterträddes av en rättspsykiatrisk klinik.

Med utgångspunkt från denna långa historia inom olika vårdområden kommer vårt tema att avhandla både historiska förhållanden och den nutida situationen i vårdstaden Vadstena..


Datum Tid Evenemang
Måndag 2/10 Kl. 14.00-15.00 Småstad – vårdstad
Föreläsare: Roger Qvarsell, idéhistoriker och professor emeritus
Vadstena är en småstad med en osedvanligt lång och komplex historia som säte för en rad vårdinstitutioner alltifrån medeltidens begränsade sjukvård för klostrets egna invånare till 1600-talets hospital och krigsmanshus. I början av 1800-talet skapades här ett av landets större sinnessjukhus som på 1980-talet avvecklades. Det som nu finns kvar är en rättspsykiatrisk klinik.
Föreläsningen kommer även att beröra synen på människan, föreställningar om hälsa och sjukdom samt skilda uppfattningar om ansvarsfördelningen mellan olika samhällsinstanser och yrkesgrupper.
Måndag 16/10 Kl. 14.00-15.00 Vadstena hospital under 500 år
Föreläsare: Anna Eklundh Jonsson, historiker, arkivarie, guide
Vadstena hospitals historia sträcker sig mer än 500 år tillbaka i tiden. Det är en historia som utgör en stor och viktig del av Vadstenas dåtid men även nutid. Vilka byggnader har hört till hospitalet och vad används de till idag? Kan vi veta något om patienterna?
Måndag 6/11 Kl. 14.00-15.00
Senioruniversitetet Motala/Vadstena Föreläsningsförening: En enkel Vadstena
En enkel Vadstena
Föreläsare: Dag Källman, skötare
Från en tid som mentalskötare på Birgittas sjukhus.
Måndag 27/11 Kl. 14.00-15.00 Rättspsykiatrisk vård i Vadstena sedan 1986 – en fortsättning på den långa vårdtraditionen i staden
Föreläsare: Kenneth Rydenlund, fil.dr.
Reflektioner utifrån arbetet som skötare, vårdutvecklare och vårdforskare vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

Pris: Medlemmar i Senioruniversitetet betalar 20 kr, icke medlemmar 100 kr. Betala helst med Swish.

Ingen föranmälan.

Kontaktinformation
Senioruniversitetet Motala/Vadstena
Evenemang i Vadstena, Sjögatan 14, 591 30 Motala
 0141-47 47 02


Plats: Vätternkyrkan
Arrangör: Senioruniversitetet Motala-Vadstena

Vadstena kommun

Datum Tid Evenemang
Torsdag 5/10 Kl. 18.00-19.30 ”Hur vi skapar friskfaktorer och bygger psykologiskt immunförsvar”
Föreläsare: Mia Börjesson
Mia Börjesson är författare och föreläsare och hon beskriver själv att hon jobbar i ”tillsammansbranschen” och menar att vikänsla är lika viktig som självkänsla.
Vadstena kommun vill sätta fokus på psykisk hälsa, med inriktning på vad vi kan göra var och en och tillsammans för att vi alla ska kunna må bra.
Den här föreläsningen är en del i en serie om tre föreläsningstillfällen. Den 16 och 29 november kommer Erik Fernholm till Vadstena. Mer information om föreläsningarna med Erik kommer framöver.
Vi bjuder på frukt, men ta gärna med egen vattenflaska.
Pris: Fri entré
Plats: Vadstena Klosterkyrka
Arrangör: Vadstena kommun


Klosterkyrkans vänner

Klosterkyrkans vänner

Datum Tid Evenemang
Lördag 14/10 Kl. 15.00 Vadstena kloster - Olösta frågor kring arkitektur och byggande
Under ”Arkitekturåret 2023” står Vadstenas många fina byggnader i fokus. Klosterkyrkans vänner uppmärksammar detta genom att låta vår uppskattade föreläsare. Markus Lindberg, tidigare chef på Klostermuseet, berätta om några intressanta men olösta frågor kring klosterbyggnaderna och kyrkan i Vadstena.
Pris: 80 kr, gratis för medlemmar
Plats: Församlingshemmet, Vadstena
Lördag 11/11 Kl. 15.00 Pilgrimscentrum 25 år - erfarenheter och framtidsplaner
Sommaren 1998 öppnade Vadstena Pilgrimscentrum sin verksamhet under enkla former under ledning av Hans-Eric Lindström. Idag har ”PC” en given plats i klosterområdet, med en mångsidig verksamhet. Men inte bara det. Pilgrimsrörelsen växer snabbt i hela landet och även utomlands. Linköpings nya biskop Marika Markovits har valts till ordförande i organisationen ”Pilgrim Sverige”. Pilgrimsprästen Rickard Borgenback berättar om erfarenheter och lärdomar från de gångna 25 åren, men lika mycket om vad som sker just nu och vad man siktar på framöver.
Pris: 80 kr, gratis för medlemmar
Plats: Pilgrimscentrum

Arrangör: Klosterkyrkans Vänner.Släktforskarföreningen DIS-Filbyter

Släktforskarföreningen DIS-Filbyter

Datum Tid Evenemang
Torsdag 7/9 Kl. 19.00 Hur man startar sin släktforskning - tips o råd
Torsdag 28/9 Kl. 19.00 Tolka gammal text
Torbjörn Wahlström föreläser.
Säkert har de flesta av oss haft problem med att tolka vad som står i gamla handlingar, kyrkböcker mm. Stilarna har varierat genom tiderna, och de har alla varit mer eller mindre svårtolkade.
Att tolka gammal text är ett ämne som Torbjörn Wahlström kan mycket om - kunskaper som han förmedlar genom föreläsningar och genom böcker han skrivit. Nu får vi chansen att lyssna och lära!
Anmälan senast den 27. september.
Torsdag 2/11 Kl. 19.00 Hur man tar hjälp av DNA i sin släktforskning
Claes Westling föreläser.
Torsdag 7/12 Kl. 19.00 Järnvägar runt Vadstena
Christer Brimalm föreläser.

Anmälan till Göran Åhäll (, 070-312 1002) eller till Lillemor Casell (, 0709-422 457).
Pris: Fri entré. Kaffe/Te med något tilltugg serveras - föreningen bjuder.
Plats: ABF Vadstena, Södra Vägen 30, Vadstena, (ingång bakom busshållsplatsen).
Arrangör: DIS-FilbyterStudiecirkel Centern/Vuxenskolan

Nyfiken på vår kommun - Vadstena

Nyfiken på vår kommun - Vadstena

Centerpartiet i Vadstena tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan inbjuder till studiecirkel om Vadstena kommun


Datum Tid Evenemang
Onsdag 20/9 Kl. 18.30-20.30 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
HR-chef Susanne Linde presenterar sig och berättar om HR-avdelningens verksamhet.
Efter studiecirkelns slut kan de som så vill vara med och diskutera ”Hur kan Vadstena kommun fortsättningsvis vara en attraktiv arbetsgivare? Hur kan politiken påverka detta?”
Onsdag 4/10 Kl. 18.30-20.30 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
ommunikations- och näringslivschef Jessica Hallros presenterar sig och sin avdelnings verksamhet.
Efter studiecirkelns slut kan de som så vill vara med och diskutera ”Hur kan Vadstena kommun agera för att få fler personer att bosätta sig här? Hur kan politiken påverka detta?”
Onsdag 11/10 Kl. 18.30-20.30 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Fritidschef Markus Lindberg
Onsdag 1/11 Kl. 18.30-20.30 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Hemsjukvårdschef Gunilla Ström Nässjander
Onsdag 15/11 Kl. 18.30-20.30 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Kristin Eriksson, Nyföretagarcenter
Onsdag 6/12 Kl. 18.30-20.30 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck

Föredragaren har ett anförande på 30-60 minuter. Sedan finns tid för frågor och därefter diskussion.
Pris: Fri entré. Kaffe och bulle till självkostnadspris
Plats: Stora sammanträdeslokalen i Rödtornet
Om ytterdörren är låst kan ni ringa Jan Engholm  0731-589316 eller Anders Agnemar  070-5477333.
Arrangör: Studiecirkel Centerpartiet i Vadstena / Studieförbundet VuxenskolanBirgittastiftelsen

Datum Tid Evenemang
Lördag 7/10 Kl. 9.00-17.00
Birgittastifelsen
Birgittaseminarium: Kloster och trädgårdskultur
Birgittastiftelsen inbjuder till seminariedag i Vadstena
Kl. 9.00-9.50: Samling och registrering i Vadstena Folkhögskolas entré. Kaffe/te och smörgås.
Kl. 10.00–10.45: Klosterväxter i nytt ljus
En jämförelse mellan arkeologiska spår av hortikultur från kloster och deras omgivningar.
Jens Heimdahl, paleobotaniker, fil dr, Arkeologerna, Statens historiska museer.
Kl. 11.00-11.45: Birgittas uppenbarelser och trädgårdsbruket bland kyrklig och världslig aristokrati i 1300-talets Sverige?
Anna Andreasson Sjögren, arkeolog, doktorand, Stockholms universitet.
Kl. 12.00–13.00: Lunch i Folkhögskolans matsal
Kl. 13.00-13.45: Lavendel, hjärtstilla och svarta vinbär – om medeltida klosterträdgårdar i Östergötland
Karin Lindeblad, arkeolog, fil lic, Arkeologerna, Statens historiska museer.
Kl. 14.00–14.45: Fruktodling under medeltid och tidigmodern period
Matti Wiking Leino, docent, Stockholms universitet.
Kl. 14.45-15.15: Kaffe
Kl- 15.15-16.00: Från monstruösa avgudar till förädlade själsfränder – sortbegreppet och hortikulturen
Erik de Vahl, trädgårdsmästare. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Anmälan görs senast den 25 september till cecilia@tigerform.se.
Seminarieavgiften om 300:- för medlemmar (500:- för icke-medlemmar) inkluderar kaffe och lunch.
Inbetalas senast 25 september till bankgiro 5828-6642, alternativt Swish vid samlingen.
Seminariedagen har möjliggjorts tack vare generösa bidrag från Folkuniversitetet, Olof Skoglunds stiftelse, Claes och Greta Lagerfelts stiftelse samt Märta Christina och Magnus Vahlqvists stiftelse.
Plats: Arken, Vadstena Folkhögskolan
Arrangör: Birgittastiftelsen
Programblad
Söndag 8/10 Kl. 10.00 Birgittaseminarium: Guidad tur med tema trädgårdskultur i Vadstena
Arrangör: Birgittastiftelsen
Programblad


Vadstena slott

Datum Tid Evenemang
Lördag 28/10 Kl. 15.00 Varför just han?
Herman Lindqvist: Berättelsen om Gustav Vasa och hans tid
Vid midsommartid 1523 red den nyvalde kungen Gustav Eriksson in i det befriade Stockholm. Gustav Eriksson blev Gustav Vasa, tyrannen som blev landsfader. För oss 500 år senare verkar allt så självklart. Men konkurrensen om makten var stenhård. Landet kunde ha splittrats. Med en kombination av tur, makthunger, girighet och grymhet segrade Gustav. Men det kunde ha slutat annorlunda. Herman Lindqvist berättar levande inte bara om maktkampen utan även om Gustavs tid och hans folk.
Pris: Vuxen: 140 kr, Student/Pensionär: 125 kr, Ungdom (upp till 17): 100 kr. Förboka via Salver
Plats: Vadstena Slott
Arrangör: Visit Vadstena AB


Vadstena bibliotek

Datum Tid Evenemang
Lördag 21/10 Kl. 10-14 Vadstena Biblioteks Författarmässa
Lokala författare visar upp och samtalar om sina verk!
Plats: Vadstena bibliotek
Arrangör: Vadstena bibliotek
Måndag 23/10 Kl. 17-18 Författarbesök: Lisa Bjerre
Varför blir man så glad av vinterbad och hur påverkar kylan kroppen?
Lisa Bjerre berättar om kallbadets historia och vad forskningen säger om vinterbadets effekter.
Plats: Vadstena bibliotek
Arrangör: Vadstena bibliotek


naturum Tåkern
Datum Tid Evenemang
Lördag 11/11 Kl. 13-14
naturum Tåkern: Översvämning i Linköping, Corren, 2018
Hur behöver Östergötland anpassas för ett förändrat klimat?
Till detta föredrag har naturum Tåkern bjudit in Magnus Mateo Edström som samordnar klimatanpassningsarbetet i Östergötland. Han kommer berätta om hur riskerna kopplat till ett förändrat klimat ser ut i Östergötland och hur vi behöver anpassa vårt samhälle så att det är livskraftigt även i framtiden. Vilka delar av Östergötland är känsligast? Vad görs redan idag och vad skulle vi behöva göra mer av?
Naturum Tåkern bjuder alla som går på föredraget på kaffe och te från 12:30.
Entré: fri entré.

Pris: Se ovan
Plats: Filmsalen, naturum Tåkern
Arrangör: naturum Tåkern