Vadstena kommun

Ett liv på Gustav Vasas tid
Datum Tid Evenemang
Tisdag 6/6 Kl. 17-18 Ett liv på Gustav Vasas tid
2023 firas 500-årsjubileet av att Gustav Vasa valdes till kung. Det måsta såklart firas med tal och mässingklang!

Jacob Turesson - konsten att vara karriärist i skuggan av kung Gustav.

Jacob Turesson föddes som oäkta son till adelsmannen Ture Jönsson Tre Rosor. En del av sin barndom bodde han hos biskop Brask i Linköping. På Linköpings slott kom han också att avsluta sitt liv som ståthållare över Östergötland. Hans pappa Ture hatade Gustav Vasa och gick i exil men Jacob gjorde karriär i den nya stat Gustav Vasa byggde upp. Han var fogde, tillsynsman över gruvor, deltog i Vadstenabullret, förde befäl över Vadstena slott under danskarnas invasion 1567, var riksråd och lagman.

I ord och ton berättar vi historien om Jacob Turessons osannolika liv som också speglar Sveriges förändring under Gustav Vasas tid.
Entré: 70 kr.
Plats: Herreköket på Vadstena slott
Arrangör: Vadstena kommun


Ellen Key Sällskapet

Ellen Key och konsten
Datum Tid Evenemang
Torsdag 29/6 Kl. 19.00-20-30 Rackarungen och Herrgårdsflickan - Ellen Key och Axel Munthe
Karin Fröhlén, sångerska och sångpedagog. Har uppträtt på svenska operascener likväl som i Tyskland och USA. Hon kommer att sjunga, spela och berätta om dessa småländska berömdheters liv och gärningar. Axel Munthe(1857 -1949) född i Oskarshamn, läkare och författare. Byggde San Michele på Capri, var livmedikus hos drottning Victoria mm. Och vår Ellen Key mycket välkänd i Europa. De träffades i Italien vid något/några tillfällen.
Torsdag 13/7 Kl. 19.00-20-30 Solbadets Buddha - om Ellen Keys livstro
Hedda Jansson, f.d föreståndare på Strand, systerbarnbarnsbarn till Ellen Key, doktorand på Södertörns högskola. Vi får lyssna till hur olika religiösa riktningar påverkade Ellen Keys idévärld och hur hon fick kunskap om andra religioner än den kristna, särskilt buddhism och teosofi, genom bekantskaper och litterära verk.
Torsdag 20/7 Kl. 19.00-20-30 Krig, Fred, Ellen och samtiden
Susanna Alakoski, socionom, författare. Innehar den första professuren i Moa Martinssons namn, Linköpings universitet. Susanna Alakoski har skrivit flera romaner, bl. a Svinalängorna, som också är filmad, Bomullsängeln och Londonflickan som är de två första böckerna i en tetralogi. Föredraget på Strand kommer att utgå från Bomullsängeln och de fyra krig som utspelade sig i Finland under första delen av 1900-talet.
Det kommer vidare att spänna över krig och fred i en vidare mening och ha inslag av Ellens Keys fredstankar och arbete. Susanna Alakoski är medförfattare till sällskapets årsskrift 2023.
Torsdag 10/8 Kl. 19.00-20-30 Nelly Thürings förbrödringsideal: för fred, nykterhet och kvinnors likställighet.
En av de fem första kvinnorna i Sveriges riksdag.

SMalin Arvidsson, lektor på Tema Barn, Linköpings universitet, skriver för närvarande på en biografi om Nelly Thüring. Nelly Thüring (1875 – 1972) blev uppmärksammad under de senaste årens demokratijubileum. Hon arbetade för fred, nykterhet och kvinnors likställdhet. Dessa frågor var också centrala för Ellen Key. De förenades också i sin kamp för rösträtt för kvinnor.

Inträde: 100 kr för medlemmar och 120 kr för icke medlemmar.
I priset ingår föreläsning/underhållning, te och smörgås.
Obs! Kontantbetalning eller Swish nr 123 245 8966.
Antal platser är begränsat och vi ber om föranmälan senast två dagar före alla våra aktiviteter till Gunbritt Fredriksson  0730 59 38 50 eller Majken Backman  0735 99 54 48.
Plats: Ellen Keys Strand
Arrangör: Föreläsningen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Ellen Key Sällskapet och sker med medel från Folkuniversitetsföreningen. Välkommen!


Örtagårdens Vänner
Datum Tid Evenemang
Tisdag 20/6 Kl. 18-19 Trivselkväll i Örtagården
med Lennart Wallstedt: Rosor i örtagården.
Tisdag 4/7 Kl. 18-19 Trivselkväll i Örtagården
med Tomas Hallberg: Om några örter i örtagården.
Torsdag 13/7 Kl. 17-18 ”Kratta, rensa och umgås”
Tisdag 18/7 Kl. 18-19 Trivselkväll i Örtagården
med Annika Ingelström: Tipspromenad i örtagården.
Torsdag 27/7 Kl. 17-18 ”Kratta, rensa och umgås”
Tisdag 1/8 Kl. 18-19 Trivselkväll i Örtagården
med Annelie Dagerstig: Historia med koppling till örtagården.
Torsdag 10/8 Kl. 17-18 ”Kratta, rensa och umgås”/td>
Tisdag 15/8 Kl. 18-19 Trivselkväll i Örtagården
med Marie Westerberg: Fika i örtagården.
Torsdag 24/8 Kl. 17-18 ”Kratta, rensa och umgås”
Lördag 26/8 Kl. Studieresa till Söderköpings örtagård.
Lördag den 26 augusti gör vi en studieresa till Söderköpings örtagård och deltar i deras evenemang ”Medeltid med Söderköpings Gästabud”.
Kl. 11.00 guidar Rose Wilkinson på temat ”Medeltidens örter: Då och nu” (45 min). Det serveras soppa och saffranspannkaka. Avresa från Rödtornet 9.15. Åter Vadstena ca 14.30.
Anmälan senast 20 augusti till Lennart Wallstedt, lennart.wallstedt@gmail.com eller telefon/sms 0707816817. Meddela om du/ni behöver plats i bil eller tar egen bil. Eventuellt samåker vi i minibuss. Besöket kostar inget men vi hjälps eventuellt åt med resekostnader (drivmedel)

Plats: Örtagården, om inget annat anges.
Entré: Fri entré. Stöd gärna Örtagårdens vänner genom medlemskap
Arrangör: Örtagårdens vänner



naturum Tåkern
Datum Tid Evenemang
Lördag 3/6 Kl. 13-14 Klimatkrisens Sverige
Föredrag med Erika Bjerström
Klimatkrisen kan kännas både avlägsen och svår att greppa. Forskare säger att ”det går snabbare än vi trodde”, ändå kan det vara svårt för oss människor att förstå hur de förändringar i vädret vi ser idag kommer ha en stor påverkan på vår framtid. Därför har vi bjudit in SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström för att prata om klimatkrisens Sverige vilket hon också skrivit en bok om. Hon har träffat forskare som berättar om sina senaste upptäckter. Från Abisko till Ystad kommer Sverige nu förändras för evigt. Sverige blir grönare, varmare och blötare. Vad kommer hända med blåbären, fjällen, bofinken, och gäddan? Kommer främmande växter och djur ta över? Vad tror forskarna kommer hända med Östergötlands skogar och sjöar?
Naturum Tåkern bjuder alla som går på föredraget på kaffe och te från 12:30.
Entré: fri entré.
Söndag 20/8 Kl. 13-14 Möt nattens arkitekter
Malin Larsson är en av de främsta experterna på nattsländor. Hon kommer med stort engagemang och kunskap berätta om dessa fantastiska småkryp som fascinerar, inte minst på grund av sina arkitektritade hus. Malin kommer ha med levande exemplar som vi får titta på. Efter föredraget finns också möjlighet att följa med ut för att leta nattsländor. Är vädret rätt kommer vi sätta ut en fälla dagen innan som vi vittjar efter föredraget.br> Föredraget kommer framför allt vända sig till vuxna men intresserade barn är självklart också välkomna!
Entré: fri entré.
Lördag 11/11 Kl. 13-14
naturum Tåkern: Översvämning i Linköping, Corren, 2018
Hur behöver Östergötland anpassas för ett förändrat klimat?
Till detta föredrag har naturum Tåkern bjudit in Magnus Mateo Edström som samordnar klimatanpassningsarbetet i Östergötland. Han kommer berätta om hur riskerna kopplat till ett förändrat klimat ser ut i Östergötland och hur vi behöver anpassa vårt samhälle så att det är livskraftigt även i framtiden. Vilka delar av Östergötland är känsligast? Vad görs redan idag och vad skulle vi behöva göra mer av?
Naturum Tåkern bjuder alla som går på föredraget på kaffe och te från 12:30.
Entré: fri entré.

Pris: Se ovan
Plats: Filmsalen, naturum Tåkern
Arrangör: naturum Tåkern