Badplatser

Tycklingebadet
Ligger vid en av Vadstenas mest omtyckta promenadslingor (Tycklingerundan). Längst ute vid udden ligger Tycklingebadet. Badplatsen har också hundbad som är utmärkt med skyltar.

Att gå eller cykla till badet rekommenderas och från den 15 juni till den 15 september är området bilfritt. Endast boende och fordon med tillstånd får använda samfällighetsvägen.


Vätterviksbadet
Vätterviksbadet
Ligger strax norr om Vadstena, efter gamla riksväg 50, numera länsväg. Viken är långgrund med sandbotten och stranden är barnvänlig. Vid badet finns också Vätterviksbadets camping belägen vilket betyder att det finns tillgång till allt vad en fyrstjärnig camping har att erbjuda.


Järnevid friluftsbad
Ligger mellan Örberga och Nässja, Väster om Vadstena. Småvägar till badet.


Bårstad friluftsbad
Är beläget norr om Borghamn. Tillfarten avgår från Bårstadsvägen. Liten parkering finns. Badplatsen ligger på östra sidan.

Hundbad

Hundbad finns på speciellt markerade ställen invid Bårstad-, Tycklinge- och Vätterviksbadet.

Tänk på att hundar inte får vistas inne på de officiella badplatserna under perioden 1 juni – 15 september. På de markerade områdena får de bada året runt och det gäller även vid naturbaden.


Bårstad hundbad
Bårstad hundbad. Foto: Heike Berg
Är beläget norr om Borghamn. Tillfarten avgår från Bårstadsvägen. Liten parkering finns. Hundbadplatsen ligger på västra sidan och inte är utmärkt med skyltar.


Tycklinge hundbad
Ligger vid en av Vadstenas mest omtyckta promenadslingor (Tycklingerundan). Längst ute vid udden ligger Tycklingebadet. Badplatsen har också hundbad som är utmärkt med skyltar.


Vättervik hundbad
Hundbad finns på speciellt markerade ställe vid Vätterviksbadet.

Naturbadplatser

På flera ställen i kommunen finns det naturbad. Till skillnad mot de officiella badplatserna finns det ingen tillgång till toaletter och kommunen genomför inte heller någon provtagning av vattenkvalitén. Viktigt att tänka på är att Strandpromenaden i tätorten räknas som naturbad.

En populär naturbadstrand med sandstrand finns vid Hovanäset.

Tillgänglighetsanpassat badställe

I Vadstena tätort finns ett tillgänglighetsanpassat badställe. Du hittar det längst ner på Lastköpingsgatan vid folkhögskolan. En ramp finns för att kunna ta sig försiktigt ner i vattnet om du har svårt att gå eller behöver sitta i rullstol. Tänk på att det är ett naturbad med delvis småsten på botten. Använd gärna badskor så blir badet ännu mer njutbart.