Visit Vadstena AB

 Vadstena Slott. Foto: Visit Vadstena AB Vadstena Slott. Foto: Visit Vadstena AB

Stora Dårhuset, Mårten Skinnares Hus. Foto: Visit Vadstena AB Stora Dårhuset, Mårten Skinnares Hus. Foto: Visit Vadstena AB

Renässansvisning. Foto: Visit Vadstena AB Renässansvisning. Foto: Visit Vadstena AB

Om Visit Vadstena AB

Visit Vadstena AB driver Vadstena Slott som ett besöksmål på uppdrag av Statens Fastighetsverk (SFV). Vårt uppdrag är att tillgängliggöra Vadstena Slott samt att utveckla levandegörandet av slottet. Vi driver all visnings- och guidningsverksamhet på slottet. Som ett led i levandegörandet tror vi starkt på att guida slottet som om besökaren tas med bakåt i tiden till slutet av 1500 – talet tillsammans med en kunglighet ur Vasaätten som levt och verkat på slottet, som guidar besökaren runt och visar upp slottet. Vi arbetar också aktivt med att utveckla verksamheten med nya produkter och teman, vi erbjuder i dagsläget en antal olika guidade turer av slottet ur olika perspektiv och teman. Under slottets öppethållande, driver vi även vår fina slottsbutik, denna fungerar också som slottets entré och biljettkassa. Vi arrangerar också konserter och evenemang på slottets borggård samt hyr ut olika delar av slottet för konserter, mässor, baler, bröllop, middagar, fester och dylikt.

Visit övertog ansvaret att driva verksamheten på Vadstena slott år 2009, sedan dess har vår verksamhet utvecklats till att nå även utanför slottet. Vi sköter öppethållande och guidningsverksamhet på Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus, för enskilda besökare och förbokade grupper under sommartid. Höst, vinter vår är det endast tillgängligt för förbokade grupper. Detta sker på uppdrag av Östergötlands museum. Vi erbjuder även guidade turer för förbokade grupper i klosterområdet och i staden, både till fots och med rundturståg.

Visit Vadstena AB består av ett antal delägare som alla är en betydande del i stadens besöksnäring. Ägarkretsen består av MP Innovator, SeVadstena, Fegge & Mattes Ljud – Ljus – Event, Vadstena Camping och Möllers Group. Genom ett avtal med Vadstena Kommun ansvarar vi för gästhamnen och ställplatsen som ligger precis i anslutning till slottet.


Kombinationer

Våra olika guidade turer kan man fördel kombineras med varandra. Vi har bra kombinationspriser för detta. Hör av dig till oss om du har önskemål att kombinera flera objekt.


Kontakt

För prisuppgifter, eller om du vill göra en bokning eller en förfrågan på någon utav alla dessa guidningar hör av dig till oss via mail: office@visitvadstena.eu eller via telefon: 0143 – 62 16 00.

Titelbild: Renässansvisning. Foto: Julia Larsson


Guidade turer Vadstena Slott

Renässansvisning

Låt dig bli guidad genom Nordens bäst bevarade renässansslott! På renässansvisningen följer du med en historiskt klädd guide som föreställer någon av de kungligheter som verkat på Vadstena Slott under sin levnad, det kan vara Cecilia Vasa, Hertig Karl, Johan III eller någon annan ur vasaätten. Du får följa med genom slottets historia, genom de vackra salarna och den pampiga slottskyrkan och får höra vad som utspelats i slottets festsalar och i de privata sviterna.

Guidningen tar ca 1 timme, max 30 personer per grupp.


Försvarsvisning

Följ med ståthållare Peder Ribbing eller fru Märta Ribbing på en guidning i försvarsfästningen. Ribbing fokuserar på slottets försvarsdelar såsom kanontornen, skyttegångarna och vallarna och talar om den tid då slottet var belägrat av danskarna 1567 – 68. Du får höra berättelsen om livet i borgen under belägringen då hela stadens befolkning tog skydd inne i borgen. Tillsammans kommer ni att uppleva en spännande tur inom försvarsborgens väggar medan du hör kanonernas mullrande skott bakom dig.

Guidningen tar ca 1 timme, max 30 personer per grupp.


Nattvandring

Nattvandringen är en dramatiserad guidning som gör sig bäst kvällstid i slottet, som släcks ner och blir lite dunkelt. På vandringen genom slottets salar och kanontorn kan du stöta på Gustav Vasa, Katarina Stenbock, prinsessan Cecilia eller kanske en egensinnig vakt som på ett mer levande och dramatiserat sätt talar om sitt liv, om slottet och dess historia och händelser som utspelat sig här.

Guidningen tar ca 1 timme, max 30 personer per grupp.


Hertig Magnus – en mörkervandring

Denna mörkervandring utspelar sig i slottets mörkare vrår. Er ledsagare för kvällen är Hertig Magnus, ingen känner slottet bättre än honom. Slottsherre över Vadstena Slott. Son till Gustav Vasa. Bror till Johan III och Erik XIV. På den kusliga turen genom slottets kanontorn och mörka gångar kan mycket hända, med avstamp i den mörkare delen av Vadstenas och slottets historia berättar Magnus om sjukdom, död och vemod. Som för honom ligger väldigt nära…

Guidningen tar ca 1 timme, max 30 personer per grupp.


Makt & Kärlek

Året är 1580. Drottning Katarina Jagellonica och kung Johan III har nyligen anlänt till Vadstena Slott. Kungaparet vill ha några dagar för privatliv och umgås med vänner. Du hör till Katarinas och Johans förtrogna vänkrets, därför är du i afton bjuden till slottet där du tas emot av kungaparet som visar runt i salar och gemak. Slottets rumsliga prakt tjänar som en fond för en historia om makt och kärlek, en historia som uttrycks på de mest mångskiftande sätt, hur vi äter, hur vi klär oss, hur vi tänker, älskar, intrigerar och dör… Här får du både smaka, känna och uppleva historien på ett levande sätt.

Guidningen tar ca 1 timme, max 30 personer per grupp.


Den gröna tråden – barnvandring

I Den gröna tråden får barnen följa med en prins eller en prinsessa och en vakt på jakt genom slottet efter ett försvunnet porträtt av Erik XIV. I jakten på den försvunna tavlan får barnen höra om livet i slottet men också om miljö, återbruk, odling och mat. För barn i åldrarna 5-10 år.

Guidningen tar ca 45 min, max 20 personer per grupp.


Mörkervandring. Foto: Visit Vadstena AB Mörkervandring. Foto: Visit Vadstena AB

Nattvandring. Foto: Johan Lygrell Nattvandring. Foto: Johan Lygrell


Guidade turer Hospitalsmuseet & Mårten Skinnares hus

Mårten Skinnare är en intressant man i Vadstenas historia, och framförallt i historien om mentalvården. Han är upphovsman till den märkliga byggnaden Mårten Skinnares hus från 1500 – talet. Från början byggt för att ta hand om sjuka, fattiga och trötta pilgrimer. Det är härifrån mentalvården senare växer fram. 1757 står ”stora dårhuset” klart, med plats för 12 ”usla, svagsinte och rasande”, det som idag är hospitalsmuseet. En guidning på Mårtens Skinnares hus och hospitalsmuseet är mycket spännande och gripande. Det är en historia om de mentalsjukas behandling från 1500 – tal – 1900 – tal.

Mårten Skinnares är ett nästintill orört senmedeltida bostadshus med flera intressanta detaljer bevarade. På övervåningen finns en kammare med fragmentariska rester av bibliska målningar på väggarna. På samma vånings utsida finns ett privet (en toalett) bevarad. Det sägs vara Sveriges mest fotograferade avträde!

Hospitalsmuseet som idag är inrymt i Stora Dårhuset. Museet visar mentalvårdens utveckling genom seklerna, här finns föremål och hjälpmedel som psykiatrin tidigare har använt. Flera olika rum visar både behandlingsmetoder och berättelser ur patienters synvinkel.

Guidning på Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus

Vadstenas mentalvårdshistoria har sin grund i tidigt 1500 – tal i och med byggandet av Mårten Skinnares hus och Mårtens grundade stiftelse avsedd att ta hand om sjuka, fattiga och trötta pilgrimer. På våra guidningar får ni veta hur allting tog sin början och hur mentalvården såg ut i Vadstena från 1500 – talet till 1900 – talet.

Guidningen tar ca 1 timme, max 25 personer per grupp.


Hospitalsvandring – dramatiserad kvällstur

Vår dramatiserade tur genom Mårten Skinnares hus, hospitalsmuseet och trefaldighetskyrkan. Här får ni möta Mårten Skinnare, hospitalets överläkare och intagna som på ett dramatiserat sätt berättar om sina liv och erfarenheter.

Guidningen tar ca 1 timme, max 25 personer per grupp.


Guidade turer i klosterområdet

Vadstena är en känd stad i Sverige, inte bara för vasaslottet, utan också för Heliga Birgitta och Vadstena kloster. Det är nog få personer i Sverige som inte hört talas om Heliga Birgitta som grundade klostret här i Vadstena på 1300 – talet. Klostret tillsammans med Vasaslottet i staden gjorde Vadstena till ett religöst och politiskt centrum fram till slutet av 1500 – talet och var på sin tid ett otroligt rikt kloster, det sista som stängde i Sverige under en tid då Sverige så småningon blev protestantiskt. Vi har två guidningar som skildrar detta på olika sätt.
Birgittavandring

Guiden utgår från 1300- och 1400-talens Europa och sätter Sverige och framförallt Vadstena i ett intressant politiskt sammanhang. Berättelsen kring den heliga Birgittas liv, hennes uppenbarelser och sitt engagemang i ”Rom – det heliga landet” fascinerar. Guiden berättar varför det är så viktigt för Birgitta att klosterkyrkan ska vara av ”slät gärning, ödmjuk och stark”.

Gruppen guidas genom Vadstena klosterkyrka och Gräsgården som under Bjälboättens glansdagar användes som nöjesarena. Man guidas även i ruinparken som bland annat visar klostrets ölbryggeri som producerade närmare 90 000 liter öl per år för klostrets bröder och nunnor. Om vädret och tiden tillåter besöker man även den gamla örtagården. Guiden tar er sedan slutligen in i klosterkyrkan.

Guidningen tar ca 1 timme, max 30 personer per grupp.


Klosterkyrkan

Klosterkyrkan i Vadstena reser sig mäktigt över den lilla staden Vadstena. Kyrkan är en av de största medeltida kyrkorna i Sverige. Den byggdes efter Heliga Birgittas uppenbarelser som hon skrev ner i mycket specifika ordalag. Under en guidad tur i klosterkyrkan får ni lära er om kyrkans arkitektur, den unika och antika samlingen av träskulpturer, gravarna, den kända altartavlan och den medeltida tidsandan. Ni får se Heliga Birgittas skrin och höra om hennes uppenbarelser.

Guidningen tar ca 1 timme, max 30 personer per grupp.Guidade turer i Vadstena stad

Vadstena må vara en liten stad, men en fantastisk sådan! Trots storleken är det en stad som få överträffar i kulturminnen och vackra vyer. Vi kan skryta med både det fantastiska Vasaslottet, den magnifika Klosterkyrkan, en 600 årig vårdtradition och en välbevarad pittoresk stadskärna.

Därför är en stadsvandring eller en åktur perfekt i denna stad där så mycket finns att uppleva. Nedan finner ni information om på vilka sätt ni kan uppleva staden Vadstena.

Stadsvandring

På en stadsvandring följer ni med en kunnig guide som tar er runt i staden till fots. Här får ni en bra överblick. Guiden pratar om stadens historia och staden i modern tid. Ni får se intressanta, vackra byggnader, ni får höra intressanta livshistorier om medborgare som levt och verkat i staden. Guiden passerar även förbi det nuvarande och det medeltida klosterområdet.

Guidningen tar ca 1 timme, max 30 personer per grupp.


Rundturståget

Detta är ett enkelt, och inte så ansträngande, sätt att få en överblick av Vadstena som stad, både historiskt och modernt. Rundturståget är ett lite sött tåg med en förare och en guide som tar en genom smala gator och små gränder. Tåget utgår oftast från slottet, för att sedan passera rådhustorget, mot klostret och storgatan, där man finner de flesta restauranger och affärer. Vi kan varmt rekommendera en liten shoppingtur eller bara lite strosande efter er tur med rundturståget.

Tågturen med guide tar ca 30 min och tåget har plats för max 50 personer.